honden fotografie (tips)

16-08-2018

Tip 1: Je eigen hond

Vaak is de makkelijkste en meest voor de hand liggende optie voor een model het fotograferen van je eigen hondje. Mits op de juiste manier is uitgevoerd, is het een plezier voor baas én hond en versterkt het de band die jullie hebben. Een voordeel van het fotograferen van je eigen hond is je dat hem al goed kent en dus (waarschijnlijk) al weet wat zijn 'beste poses' zijn. De hond kent daarnaast de commando's die jij hem hebt geleerd. Jouw hond kan zo als springplank fungeren voor het fotograferen van andere honden.
Extra tip van pieterbezuijen: Vraag in het begin iemand mee die kan helpen met neerzetten van de hond(en). Dan kun je zelf volledig richten op het fotograferen.
Werk met je eigen hond om een goede basis voor je vaardigheden neer te leggen. Heb je zelf geen hond? De hond van familie of vrienden heeft jou vast vaker gezien! 

Tip 2: Een glimlachende hond

Zorg voor een ontspannen en blijde hond door een stuk met hem (en de baas) buiten te lopen. Het is niet de bedoeling om de hond uit te putten, maar om hem lekker in beweging te krijgen. Als de hond bij thuiskomst eenmaal is uit gehijgd, krijgt hij een blijde blik die het fotograferen waard is.
Een uitgelaten blik krijg je met een uitgelaten hond. 

Tip 3: De scherpe hond

Een beperkte scherptediepte van F4 tot F5.6 is genoeg om met een portretobjectief van 50mm tot 85mm de aandacht op de hond te leggen. Hoe groter de hond, hoe kleiner je het diafragma maakt (dus een groter getal). Zorg dat het midden van de scherptediepte precies op het voorste oog ligt. Dat maakt de foto sprekend. Dierenportretten zijn wat dit betreft niet veel anders dan portretten van mensen. Automatisch kijken we naar de ogen van het dier of persoon die is vastgelegd. Bij een goed portret kun je namelijk het verhaal van de persoon aflezen aan de ogen. Hetzelfde geldt voor dieren, want we zien graag menselijke emoties bij dieren. Zorg daarom altijd dat de ogen scherp zijn. Dit geeft direct meer persoonlijkheid en emotie aan je portret, wat de foto absoluut ten goede komt.

Tip 4: De hond die niet stil kan zitten

Wanneer het voor de hond erg spannend of leuk is, wordt hij vanzelf beweeglijk. Je kunt dan het beste iets ruimer in je scherptediepte zitten, om hem toch scherp te krijgen. Door de ISO te verhogen, compenseer je voor het verlies van licht. Het doel is om de sluitertijd kort (sneller dan 1/60 sec) te houden, zodat je de beweeglijkheid stil legt en uit de hand kunt fotograferen.
Met een korte sluitertijd bevries je het moment. (Foto: kynofocus)
Het enige wat je als fotograaf kunt doen is zorgen dat je de beste momenten pakt. Zet voor de hond die niet stil kan zitten de camera op Continuous AF en schiet in serie. Pik alleen de beste foto eruit en bewerk die. Durf een keuze te maken en bewaar niet alle foto's; die nemen onnodige ruimte in.

Naast Continuous AF kun je ook instellen op welk autofocus-punt de camera scherp moet stellen. Gebruik dit alleen als je zeker weet waar je onderwerp zich bevindt.

Tip 5: De aandachtige hond

Pak je camera en maak een foto in het bijzijn van je hond (maar niet perse van je hond). Als hij positief of niet reageert op het geluid van de sluiter geef hem dan een beloning. Zorg dat de hond het bijzijn van de camera en het geluid ervan gaat zien als het moment voorafgaand aan een beloning. Je zal zien dat hij meer aandacht voor je gaat krijgen. Voor nog meer aandacht, kun je kortstondig, zacht en met een enthousiaste stem tegen de hond praten. Daar gaat hij beter gaat luisteren. Herinner jezelf eraan dat honden een veel scherper gehoor hebben dan wij! Maar bovenal: Houd het kort en maak het leuk! Beloon op het juiste moment en straf hem niet.Een aandachtige hond is een fotogenieke hond. (Foto: Wanderfotografie)
Er is niets verwarrender en angstiger voor een hond dan een fotograaf (en baas) wie zich over een hondje buigt en commando's naar hem blaft: "Zit, Fikkie,... nee- ZIT. Ik zei Fikkie zit. Zit. Down! Zit Fikkie. Fikkie- zit. Ziiiiit. ZIT". Arme Fikkie! Geen wonder dat hij niet doet wat je zegt.Hoe minder je praat en commando's roept, hoe beter de shoot voor beiden zal zijn. En kleine "Fikkie" is nog veel aandachtiger ook.

Tip 6: Hond op ontdekkingsreis

Zorg voor afwisseling door op zoek te gaan naar nieuwe locaties, te fotograferen op verschillende tijdstippen en met verschillende lenzen. Dit houdt het voor de hond spannend en leuk en jij kunt zo ook veel verschillende dingen uitproberen. Hierdoor kun je erachter komen wat je leuk vindt en wat wel (of niet) werkt op de foto. Honden houden van het ontdekken van nieuwe plekken met allemaal nieuwe luchtjes. Hierdoor zal je hond de fotosessies als positief ervaren. Ook zullen jullie een sterkere band opbouwen door samen dingen te ondernemen.
Neem je hond mee naar nieuwe plekken. Honden zijn dol op ontdekkingsreizen.

Tip 7: De hondeneigenaar buiten beeld

Een manier om een foto te maken van een alerte hond is om samen te werken met de baas. Laat, terwijl je bezig bent met een compositie, de baas vanuit een andere hoek fluiten of de naam van de hond roepen. Dit verrast de hond en je hebt enkele seconden de tijd om de hond te fotograferen op in een alerte pose.Laat de baas vanaf de zijkant roepen. Een alerte pose is vaak het gevolg. 

Niet doen:

  • Gebruik niet te veel flits. Het maakt de shoot stressvol voor de hond. Schiet liever overdag en/of gebruik een hogere ISO.
  • Maak het geen non-stop fotosessie. Zorg dat de hond eventjes rust heeft en speel tussentijds met hem.
  • Doe geen dingen waarvan je weet dat ze er een hekel aan hebben. (Door ze kleding aan te trekken of naar plekken meet te nemen die ze niet leuk vinden.)
  • Denk niet dat je een dure camera nodig hebt. De beste camera is de camera die je bij je hebt. Ook een smartphone met redelijke camera verricht wonderen bij genoeg licht.
  • Leg jezelf geen restricties op. Voel je vrij om te experimenteren.
  • Laat je pup niet schrikken. Introduceer de camera voorzichtig en laat hem wennen aan de camera.
  • Communiceer met zowel de hond als de eigenaar na afloop van de fotosessie. Evalueer wat je de volgende keer anders zou kunnen doen om beter te worden in je fotografie.
© 2018 fotografie blog. Afgestemd op uw wensen
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin